Серед широкого спектру алергопатологій в світовій медичній практиці особливе місце займає харчова алергія, що проявлюється патологічною відповіддю організму на ті чи інші продукти харчування або окремі компоненти їх складу.
Алергенами виступають певні білки, які розпізнаються імунною системою як небезпечні. Реакція може бути різноманітною – від шкірних висипів і різного ступеня тяжкості диспептических порушень, до вкрай небезпечних для життя (анафілактичний шок, набряк Квінке).
При цьому справжню харчову алергію, а саме відповідь імунітету на компоненти їжі, що вживається, необхідно диференціювати від непереносимості. Симптоматика іноді схожа, але механізми розвитку і, відповідно, способи корекції різні.
Відсоток випадків істинної алергічної реакції з виробленням імуноглобулінів типу Е (IgE) і гістаміну на компоненти їжі через серйозні збої саме імунної системи насправді малий. Найчастіше мова йде про харчову непереносимість, зумовлену ферментною і секреторною недостатністю, але не пов'язаною з незворотними порушеннями імунітету.
Проте, обидві проблеми вимагають кваліфікованого рішення, так як здатні значно знижувати якість життя і становити загрозу для життя і здоров'я.
Харчова алергія: причини і фактори
Патологічне реагування організму на потрапляння в шлунково-кишковий тракт тих чи інших продуктів харчування, що містять алергічні білки, має поліетіологічним характер. Медицина відзначає серед провокуючих чинників наступні:
- Генетичну схильність. 50% випадків виявлення патологічної реакції на компоненти їжі у пацієнтів були обтяжені іншими захворюваннями алергічного характеру (астма, поліноз), а також генетичною схильністю до алергій;
- Проблеми з ШКТ. Ризик алергізації до продуктів харчування стрімко зростає при різних дисфункціях ШКТ;
- Ферментопатії – вроджені та набуті;
- Патології ендокринної системи.
При цьому харчова алергія у дітей і дорослих відрізняється причинами і механізмами розвитку.
Діти
Харчова алергія у дітей зустрічається набагато частіше, ніж у дорослих. При цьому 50% випадків захворювання припадає на вік до 12 років. Пояснюються це незміцнілою імунною системою, підвищеною її реактивністю і більш частим первинним надходженням в організм нових продуктів. Стінки кишечника в дитячому віці куди більш проникні для нерозщеплених макромолекул. Вони всмоктуються в кров, розпізнаючись як «вороги».
Справжня алергія розвивається внаслідок серйозних порушень в імунній системі дитини і зустрічається нечасто.
Серед причин прояви патології в ранньому віці відзначаються:
- Порушення харчування майбутньої матері – зловживання продуктами з високою аллергічною здатністю – риба, молоко, яйця, горіхи та ін.;
- Схильність майбутньої і годуючої матері до харчової алергії або непереносимості. Імуноглобуліни Е передаються до дитини через плаценту і в грудне молоко;
- Занадто раннє переведення малюка на штучне вигодовування і «дорослу» їжу, а також грубі порушення харчування у дітей молодшого віку (невідповідність складу, частоти, обсягу їжі віку і потребам дитини);
- Захворювання ШКТ, печінки, жовчовивідних шляхів.
Куди більш поширеним явищем є харчова нестерпність у дітей як спотворена відповідь організму на вживану їжу. Найчастіше це явище тимчасове і коректоване (що вимагає зміцнення імунної системи, корекції способу життя і харчування, зокрема дотримання допустимих доз вживання продуктів з утрудненою переносимість).
Дорослі
Саме підвищення проникності стінок кишечника кваліфікований лікар-алерголог назве основною причиною, по якій розвивається харчова алергія у дорослих або непереносимість складових їжі, що вживається, якщо раніше патологічної відповіді на вживання тих чи інших продуктів не відзначалося.
Виною тому захворювання ШКТ, недостатність вироблення ферментів, секреторна недостатність підшлункової залози і т.д. З різних причин можливі збої в імунітеті, через що замість антитіл класу А (IgA) починають синтезуватися антитіла класу Е (IgE), і при повторному вживанні тих чи інших продуктів, слідує бурхлива патологічна реакція. Також вона може бути не на конкретний продукт, а на хімічні добавки та барвники в його складі.
Харчова алергія: симптоми
У такого захворювання як харчова алергія симптоми, форми прояву, місця локалізації та ступінь тяжкості проявів можуть бути різними. Серед основних характерних симптомів і тривожних ознак відзначаються:
- Оральний аллергосіндром (при істинній імунній реакції) – свербіж у роті, оніміння, «розпирання», набряк слизової і язика.
- Диспепсія – блювання, метеоризм, алергічний ентероколіт (з відходження стеклообразной слизу з прямої кишки), коліки, біль, пронос, запори. При цьому виникає слабкість, головний біль, запаморочення.
- Шкірні реакції – дерматози, дерматити, висипи, кропив'янка.
- Набряк Квінке.
- Нерідко розвивається при харчовій алергії алергічний риніт і сльозотеча.
Що стосується перших ознак патології у немовлят, то часто демонструються на фото в інтернеті попрілості, які виникають нібито через підгузки навіть при ретельному догляді за шкірою малюка, насправді можуть говорити про аллергопатології. Також можливі прояви дерматиту з сверблячкою навколо анального отвору і висипу, спочатку прояви можна побачити на обличчі, а після вони розповсюджуються на все тіло.
Харчова алергія: лікування
У такого захворювання як харчова алергія лікування починається з обов'язкової ретельної діагностики, що має на меті визначити вид і форму порушень, а також виявити конкретні продукти або їх компоненти, до яких розвинулася патологічна непереносимість:
- огляд хворого;
- опитування і збір анамнезу;
- шкірні алергопроби;
- аналіз крові на імуноглобуліни;
- мазки;
- іноді доцільно провести провокаційні тести.
Лікування спрямоване на купірування і усунення симптоматики, а також профілактику загострень і рецидивування хвороби. Основу терапії складають елімінаційна (виключає алергени) дієта, прийом антигістамінних препаратів. Якщо перелік аллергизирующих компонентів широкий або в нього входять незамінні для організму продукти, то показана алерген-специфічна імунотерапія.
При комплексному поетапному підході і суворому дотриманні призначень алерголога, прогнози сприятливі.