Як відбувається резекція шлунка?
Гастропластика є складною, але безпечною хірургічною процедурою, що проводиться лапароскопічним методом. Це інноваційний метод лікування ожиріння. Його переваги широко визнані у світовій практиці.
Замість одного великого розрізу на животі хірурги роблять кілька маленьких розрізів-отворів, через які вводять спеціальні інструменти та камеру. Лапароскопічна методика мінімізує травматичність, скорочує період відновлення і знижує ризик післяопераційних ускладнень.
Перед операцією пацієнт проходить ретельне обстеження, що включає:
- лабораторні аналізи;
- інструментальні обстеження (електрокардіограму, гастроскопію, ультразвукове обстеження вен нижніх кінцівок, органів черевної порожнини, рентгенографію органів грудної клітки);
- консультації суміжних спеціалістів (ендокринолога, кардіолога).
Лікарі також оцінюють стан серця, легенів та печінки, оскільки ці органи найбільше піддаються навантаженню при надмірній вазі. З метою підготовки пацієнту надаються рекомендації щодо дієти за кілька тижнів до операції для зменшення об'єму печінки та внутрішнього (вісцерального) жиру.
Хірургічне втручання проводиться під загальною анестезією. І триває від однієї до двох годин. Завдання операції полягає у видаленні близько 75-80% шлунка. При цьому залишкова частина має форму вузької трубки або "рукава" (звідси і назва процедури).
Інструменти видаляються, а невеликі розрізи на животі зашиваються та закриваються пластирами. У післяопераційний період пацієнт зазвичай проводить у лікарні не більше 2-3 днів.
Ризики та ускладнення
Одним із найбільш поширених довгострокових побічних ефектів може бути розвиток гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ). Приблизно у 15% пацієнтів після операції можуть розвинутися симптоми печії та дискомфорту, які можна буде контролювати медикаментозною терапією.
У більшості пацієнтів відновлення проходить без серйозних проблем.
Післяопераційний період
Процес відновлення після рукавної резекції шлунка зазвичай проходить швидко. Протягом перших кількох днів після операції пацієнтам рекомендовано дотримуватися рідкої дієти, щоб уникнути навантаження на органи шлунково-кишкового тракту.
Протягом наступних кількох тижнів дієта поступово розширюється до пюреподібної їжі, а потім до більш звичних страв, але в невеликих порціях.
Важливо пам’ятати, що для підтримки досягнутого результату необхідно дотримуватись здорового способу життя, вживати їжу маленькими порціями та контролювати свої харчові звички.