Що являє собою панкреатит? Це запалення підшлункової залози. При цьому захворюванні порушується процес травлення, а харчування має бути особливо щадним. Багато продуктів заборонені, якщо спостерігається загострення і в цілому можна сказати, що дієта при панкреатиті досить жорстка. Давайте розберемося: що залишати в раціоні, що виключати, і в якому вигляді необхідно готувати страви.
Основні принципи харчування при панкреатиті
- Харчування має бути дробовим. Це найперше правило і основа дієти. Максимальна вага однієї порції – 300 грам. Рекомендується їсти 5-6 разів на день, але невеликими порціями.
- Їжа має бути м'якою. На стадії загострення, продукти можуть навіть протиратися до кашоподібного стану, так як тверді або необроблені овочі, фрукти можуть викликати роздратування. Важливо: дрібно протерті продукти рекомендовані тільки на стадії загострення захворювання. Тривалий прийом протертої їжі може стати причиною різкого зниження ваги і відсутності апетиту.
- Не більше 50 грам жиру в день. Це означає, що від вершкового масла потрібно відмовитися в вигляді намазки на хліб, це буде зайвою вагою для підшлункової. Серед жирів рекомендується оливкова олія як приправа до салату в невеликій кількості.
- Намагайтеся відмовитися від цукру. Можна ввести в раціон цукрозамінники. Наприклад, це може бути стевія. Як джерело глюкози рекомендовані сухофрукти.
- Виключіть бобові. Вони можуть стати причиною газоутворення.
- Не більше 3-5 грам солі щодня. Якщо ви зможете відмовитися від солі зовсім – це буде ще краще і корисніше для організму, а особливо для підшлункової на стадії загострення панкреатиту.
Меню при хронічному панкреатиті
У випадку харчування при хронічній формі, основне завдання – усунути запалення слизової – це не про підшлункову. В такому випадку, харчування буде дієтичним, але це не значить, що обов'язково вживати виключно перетерту їжу. Це необхідно тільки на стадії загострення.
Виключити: смажене, дріжджові продукти (дріжджовий хліб в тому числі, дріжджі викликають бродіння в кишечнику), гострі приправи і спеції, солоні продукти.
Страви готуються на пару, тушкуються, запікаються. Рецепти в вільному доступі, ви завжди можете знайти в кулінарних книгах або в інтернеті, щоб підібрати те, що підходить саме вашим смаковим уподобанням.
Чого потребує підшлункова на стадії загострення хвороби? Амінокислоти і вітаміни – ось що потрібно в цей період. Звичайно, потрібні вони і для здорового організму регулярно. Більше білка – ще одна особливість дієтичного харчування при панкреатиті. Білок сприяє синтезу інгібіторів, які пригнічують вироблення ферментів підшлункової залози.
Рекомендоване меню при панкреатиті:
Також таке харчування призначається лікарями при захворюваннях жовчного міхура і печінки.
Загальна калорійність денного раціону не перевищує 2500 ккал.
- На сніданок: вівсянка на воді, морквяний сік;
- На другий сніданок: запечене яблуко;
- На обід: суп (може бути на бульйоні з добре звареним м'ясом), суп-пюре з кабачків, ягідний кисіль;
- На полуденок: Чай (неміцний) і печиво (може бути галетне);
- На вечерю: котлети з нежирної риби на пару, тушковані або запечені овочі (кабачок, цвітна капуста), компот з сухофруктів;
Дієти важливо дотримуватися, щоб «вивести» підшлункову з гострої стадії хвороби, а також нормалізувати стан слизової при хронічній формі. Нижче ми наведемо список продуктів, які можна додавати в щоденний раціон. Хоча дієта при панкреатиті вважається досить жорсткою, але список продуктів досить різноманітний. Головне правило: правильне приготування – це будуть страви на пару, запечені і тушковані. Від смаженого потрібно відмовитися надовго (не тільки на час лікування), ще краще – назавжди.
Список продуктів під час лікування панкреатиту:
- Каші на воді: гречана, вівсянка, рис, манка;
- Запечені овочі і фрукти: яблука, кабачки, цвітна капуста, морква, буряк. Також рекомендуються сухофрукти в невеликій кількості (20-30 грам в день);
- Супи-пюре, овочеві супи, супи на слабкому бульйоні (з добре звареним попередньо м'ясом);
- М'ясо: куряча грудка відварна або запечена, індичка, яловичина, кролик;
- Риба: хек, судак, минтай й інша нежирна риба. Як і м'ясо, риба запікається в духовці, відварюється або готується на пару;
- Можна вживати відварені яйця (білки), бездріжджовий хліб, сухарики;
- Солодке: сухофрукти, зефір, мармелад, желе, галетне печиво, киселі, компоти. Чай має бути неміцним. Рекомендується відвар шипшини, ромашки;
При діагностиці захворювання, лікар зробить індивідуальне призначення медикаментозного лікування, а також напише дієту, якої потрібно суворо дотримуватися.
Обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, щоб лікування панкреатиту було ефективним і привело до одужання.
Записатися на прийом до гастроентеролога
Ознайомитися з цінами та послугами