1. Коли вводити?
У новонародженої дитини існує вроджений рефлекс «кляп». Дитина виштовхує язиком будь-які тверді предмети. Рефлекс згасає до 6 місяців. Це дає можливість вводити прикорм. І навіть 6 місяців — це не догма. Введення прикорму може бути відстрочено на 1-2 тижні, якщо малюка в цей час щось турбує.
2. З чого починати?
Найчастіше прикорм починають з овочевого пюре. Однок, якщо малюк погано набирає вагу, якщо у нього є ознаки анемії (зниження гемоглобіну), або випорожнення зі схильністю до проносів, педіатр може порекомендувати вам почати прикорм з каші.
3. Як поєднувати з основним харчуванням (грудне молоко або суміш)?
Давайте прикорм дитині перед годуванням грудьми чи сумішшю. Інакше після смачного маминого молока або звичної суміші малюк може не погодитися їсти незнайомі продукти. Перші ложечки прикорму можна розводити грудним молоком або сумішшю, щоб допомогти малюкові краще адаптуватися до нового смаку. Поступово протягом 5-7 днів одне годування повністю замінюється прикормом.
4. Якої температури повинен бути прикорм?
Для дітей віком до 1 року їжа повинна бути розігріта до 36-37°С. Це температура грудного молока, до якого звикла дитина. Поступово температура прикорму знижується до 20-22°С.
5. В який час доби краще починати давати прикорм?
Вводити прикорм краще в ранковий час, щоб протягом дня поспостерігати за станом малюка (чи не турбує його живіт? Чи не з'явилися висипи? Чи немає розладів шлунку?). Якщо малюк добре переносить нову їжу, то овочевий прикорм можна пізніше перенести на обідній час, а каші – на вечір.
6. Якої консистенції має бути їжа?
Консистенція всіх прикормів повинна бути пюреподібною і однорідною. Краще скористатися блендером. Така консистенція полегшить засвоєння нових продуктів. «Крупинки» при попаданні на язик можуть викликати рефлекторну реакцію виштовхнути їжу. І краще одразу привчати годувати з ложечки.
7. Краще починати з прикорму промислового або домашнього приготування?
Важко сказати однозначно. Спори між прихильниками баночного прикорму і домашнього просто безглузді – обидва види прикорму для дітей до року є цілком рівноцінними. При прийнятті рішення важливо враховувати кілька факторів:
- Період року. Багато продуктів втрачають свої цінні властивості в процесі зберігання (якщо це не заморозка). Деякі з них піддаються хімічній обробці для тривалого збереження продукту і т.д. можливо в зимово-весняний період, якщо Ви вирішили почати з овочевого прикорму, краще звернутися до баночного харчування. Дитяче харчування промислового виробництва не містить в своєму складі ароматизаторів, консервантів або барвників, категорично заборонені будь-які хімічні добавки до них за правилами санітарно-епідеміологічних норм. При приготуванні всі продукти в баночках проходять миттєву пастеризацію – їх обробляють високою температурою, що дозволяє їм зберігатися тривалий час.
- Матеріальне становище сім'ї. Продукти харчування промислового виробництва вимагають певних витрат і часто вони не маленькі. Період адаптації малюка досить великий, тому батьки розуміють, що весь цей період вони повинні забезпечити своє чадо якісним харчуванням, а ще краще одного виробника. Ну а потім вже можна буде «експериментувати» з різними виробниками.
- Завантаженість мами. Звичайно, сам процес приготування їжі допомагає мамі більше проявити свою турботу і любов до малюка. Але не можна забувати і про потреби мами. Особливо годуючим мамам для збереження грудного вигодовування необхідний відпочинок. І якщо вона часто залишається одна з крихіткою, і на ній весь будинок (прання, готування, прибирання..), можливо більш виправдано звернутися за допомогою до «баночок»?
Зовсім нема чого сперечатися, в якій формі дитина буде отримувати уявлення про нове харчування, його зовнішній вигляд і консистенцію. Важливо, щоб всі продукти для прикорму були тільки високої якості і споживались із задоволенням.
8. Додавати сіль, цукор?
У раціоні новонароджених і дітей до першого року життя добова норма солі становить 0,3 г., яку він отримує з маминого молока або молочних сумішей. Надлишок солі в раціоні дитини призводить до проблем з нирками, підвищеного артеріального тиску та інших проблем зі здоров'ям.
Сахарозу, тобто столовий цукор, краще взагалі не додавати в їжу крихітки до року.
Шкода цукру: здатний привести до ожиріння і цукрового діабету, може викликати алергічні реакції і порушення роботи кишечника, руйнує емаль зубів і є однією з основних причин появи карієсу, викликає залежність і формує нездорові харчові звички.
Смакові рецептори дитини розвинені дуже слабо, і в перший рік життя малюк погано розрізняє тонкий смак страв. Але в той же час, якщо регулярно підсолювати або підсолоджувати їжу, зони рецепторів, що сприймають солодке або солоне почнуть розвиватися швидше і вимагати більшу кількість «підсилювачів смаку».
Головне завдання батьків в цей період розвинути в дитині любов до натурального смаку продуктів.
9. Якщо прикорм «не пішов»?
Якщо після введення прикорму малюк став неспокійним, з'явилося зригування або блювання, здуло животик або з'явився висип, перше – не панікуйте!!! Це нормально, що організм малюка повинен адаптуватися до нових продуктів. Просто зробіть перерву на тиждень і спробуйте дати знову, але обравши, можливо, інші продукти. Якщо блювота повторюється знову або малюк плаче більше 3 годин, обов'язково покажіться лікарю. Він допоможе підібрати вашій дитині препарат для зняття спазму в кишківнику. Тоді можливо прикорм потрібно буде відкласти на кілька тижнів або через тиждень спробувати інший прикорм (якщо був овочевий, замінити на каші, і навпаки).
І шановні батьки, насолоджуйтеся кожним періодом зростання вашого малюка і не сумнівайтеся: у вас все вийде! Будьте всі здорові)