Непереносимість лактози відноситься до патологій шлунково-кишкового тракту, а саме його неспроможності розщеплення лактози. Причина тому – недостатнє вироблення або повна відсутність вироблення тонким кишечником ферменту лактази, що розщеплює лактозу.
Лактоза – це молочний цукор, який відноситься до дисахаридів і входить до складу всіх молочних і молоковмісних продуктів, після вживання яких проявляється непереносимість молока.
Захворювання загрожує погіршенням якості життя і ослабленням імунітету через недоотримання організмом кальцію, вітамінів та інших важливих елементів. Якщо помічені перші ознаки або симптоми – варто записатися до гастроентеролога в Києві в приватний медичний центр R+.
Не варто плутати непереносимість і алергію на молоко, хоча симптоматика схожа. Алергія – явище вкрай рідкісне, і воно повністю виключає можливість вживання алергізованих компонентів, що входять до складу молока – а саме, білків. Тоді як непереносимість лактози – це непереносимість молочного цукру, а не білка! Вилікувати справжню алергію неможливо.
Непереносимість – явище куди більш поширене і, як правило, успішно піддається корекції і навіть лікуванню. Найчастіше розвиток захворювання носить тимчасовий характер. Як дізнатися, чи є непереносимість лактози? Обов'язкова консультація фахівця. Якщо у дорослого з віком перестав вироблятися фермент, то це вже не відновити.
Непереносимість лактози: симптоми, ознаки
Те, наскільки сильними будуть у непереносимості лактози симптоми, залежить від ступеню лактазної недостатності. Як правило, клінічна картина розвивається вже через 30 хвилин після вживання в їжу продуктів, що містять лактозу, а іноді і через пару годин, але не моментально. Загальна клінічна картина наступна:
- Рідкі, нерідко пінисті випорожнення.
- Здуття живота, бурчання.
- Нудота, іноді з блюванням.
- Загальна слабкість і нездужання.
- Судоми і різкий біль при сильній або повній непереносимості лактози.
Однак не можна поставити однозначний діагноз і почати лікування тільки лише знаючи, як виявляється непереносимість лактози. Аналогічна симптоматика спостерігається і при несумісності продуктів, і при їх несвіжості.
Підтвердити попередній діагноз (якщо патологічна реакція розвинулася незабаром після вживання молока і молочних продуктів) допоможе тільки аналіз на непереносимість лактози. Тому візит до лікаря гастроентеролога обов'язковий. Діагностика включає:
- Фізикальний огляд і збір анамнезу.
- Аналіз крові – загальний, біохімія, на цукор.
- Аналіз кислотності випорожнень, а також аналіз на вміст в калі жирів.
- Аналіз на непереносимість лактози.
- Іноді потрібне проведення біопсії слизової кишечника (у дітей у вкрай рідкісних випадках), а також тесту на спроможність лактазної функції.
Лікування непереносимості лактози
При лактозній недостатності і непереносимості молочного цукру загальної специфічної медикаментозної терапії немає. Лікування комплексне, а його програма складається лікарем відповідно до індивідуальних особливостей кожного випадку і пацієнта:
- Якщо діагностована в тій чи іншій формі лактозна непереносимість, дієта – перший і основний засіб допомоги. Необхідно виключити з їжі продукти, що містять лактозу, або ж звести їх вживання до мінімуму (молоко що має в складі лактозу, йогурти з цільного молока, вершкове масло і сири, деякі ковбаси і т.д.) Проте, можна замінити всі ці продукти соєвими.
- Терапія, спрямована на нормалізацію функції і стимулювання нормальної роботи шлунково-кишкового тракту – препарати для поліпшення моторики, стабілізації випражнень, зняття нудоти, спазмолітичні препарати. Іноді для полегшення стану призначаються препарати, що містять лактозу і інші ферменти та допомагають травленню.
Виходячи з причини, що викликала лактозную недостатність, проводиться терапія, спрямована на нормалізацію вироблення ферменту. Найчастіше хороші результати дає корекція способу життя. Прогнози сприятливі.